De toekomst van smartwatches

9 september 2014. Dat was de dag dat CEO van Apple Tim Cook de eerste Apple Watch aan de wereld presenteerde. Om een beter idee te geven van de periode waarover we praten: de iPhone 6 en iPhone 6 Plus werden gelijktijdig gepresenteerd. Nu bijna 10 jaar later kunnen we een inschatting maken van de betekenis van dit moment. In hoeverre heeft de Apple Watch en de smartwatch in het algemeen ons leven, werk en contact met elkaar beïnvloed? Kunnen we spreken van een revolutie of is de smartwatch niet meer dan een gadget gebleken? En belangrijker: hoe ziet de toekomst van de smartwatch eruit?

Populariteit en toepassingen van de smartwatch

Na de lancering van de Apple Watch in 2014 volgden al snel andere fabrikanten met hun eigen versies van de smartwatch. Zo veroverde de smartwatch langzaam maar zeker een plaats in onze dagelijkse levens. Volgens data van het CBS hadden 5 op de 10 Nederlanders in 2022 slimme accessoires zoals een smartwatch, fitnesstrackers, sieraden of een draadloze koptelefoon. Ter vergelijk: 96% van de Nederlands bezit een smartphone. Van een echte smartwatch revolutie kunnen we dus niet spreken, maar vast staat wel dat de smartwatch vanwege de veelzijdige toepassingen van het apparaatje populair is.

Meer weten over de kwetsbaarheid van de smartwatch? Lees hier waarom een smartwatchverzekering het overwegen waard is.

Een van de belangrijkste functies van de smartwatch is het bijhouden van gezondheids- en fitnessgegevens. Het monitoren van hartslag, slaap, stappen en andere activiteiten heeft mensen geholpen bewuster te worden van hun gezondheid en levensstijl. Smartwatches fungeren als draagbare persoonlijke trainers die ons aanmoedigen om actiever te zijn en onze fitnessdoelen te bereiken.

Daarnaast zijn smartwatches een verlengstuk geworden van onze smartphones. Ze laten ons meldingen ontvangen, berichten beantwoorden, en zelfs telefoongesprekken voeren zonder onze telefoon uit onze zak te halen. Die laatste functionaliteit staat de laatste jaren overigens onder de druk door de opkomst van de draadloze oordopjes. Het komt zelden nog voor dat iemand op James Bond-achtige wijze via zijn of haar smartwatch een telefoongesprek voert.

Verder zijn er in de afgelopen jaren steeds meer specifieke toepassingen ontwikkeld voor smartwatches, zoals mobiele betalingen, navigatie, en het bedienen van slimme apparaten in huis. De ontwikkeling staat dus niet stil. Tegelijkertijd concurreert de smartwatch op veel toepassingsterreinen met de smartphone, die, zoals we eerder al zagen, een veel prominentere rol speelt in ons leven. Wat kunnen we tegen deze achtergrond van de toekomst van de smartwatch verwachten?

Toekomst van de smartwatch

Met de aanzienlijke vooruitgang die smartwatches de afgelopen jaren hebben doorgemaakt, is het aannemelijk dat de toekomst van deze technologie veelbelovend is. Op een aantal terreinen kan de smartwatch evolueren naar een nog meer geïntegreerde en onmisbare gadget in ons leven. Welke terreinen zijn dit?

  • Geavanceerde gezondheidsmonitoring: de focus op gezondheids- en fitnessfuncties zal alleen maar toenemen. Toekomstige smartwatches zullen wellicht nog geavanceerdere sensoren en algoritmen bevatten om nauwkeurigere gezondheidsgegevens te verzamelen en te analyseren. Dit kan leiden tot een betere detectie van gezondheidsproblemen en zelfs het voorspellen van mogelijke gezondheidsrisico’s.
  • Verdere integratie met slimme apparaten: smartwatches zullen naar verwachting naadlozer samenwerken met andere slimme apparaten in onze huizen. Ze kunnen fungeren als een centraal besturingspunt voor slimme verlichting, thermostaten, beveiligingscamera’s en meer, waardoor het Internet of Things (IoT) ecosysteem nog toegankelijker wordt.
  • Verhoogde autonomie en efficiëntie: batterijtechnologie zal verbeteren, wat zal leiden tot smartwatches met een langere levensduur van de batterij. Bovendien zullen efficiëntere processors en geoptimaliseerde software de prestaties van de smartwatch verbeteren, waardoor het apparaat soepeler en responsiever werkt.
  • Modulaire en aanpasbare ontwerpen: toekomstige smartwatches kunnen modulaire ontwerpen hebben, waarbij gebruikers verschillende componenten kunnen aanpassen, zoals bandjes, sensoren of schermen, aan hun behoeften en smaak. Hierdoor kunnen mensen hun smartwatch personaliseren en upgraden zonder het hele apparaat te vervangen.
  • Zorggerelateerde toepassingen: met de toenemende vergrijzing van de bevolking zullen smartwatches waarschijnlijk ook meer gebruikt worden in de gezondheidszorg. Ze kunnen dienen als medische hulpmiddelen voor continue monitoring van vitale functies en het tijdig detecteren van gezondheidsproblemen, waardoor de zorgkwaliteit wordt verbeterd.

Heb jij een smartwatch of overweeg je er een te kopen? Dan is een smartwatch verzekering misschien wel iets voor jou.

 

 

Thijs van Dam

Mijn naam is Thijs. Ik schrijf voor Nowinsure over verzekeringen en alles wat daarbij komt kijken. Mijn doel is om het kiezen voor de juiste verzekering begrijpelijk, leuk en soms zelfs een beetje spannend te maken. Samen zorgen we ervoor dat jouw apparaten goed beschermd zijn.